Mabo E&A bij Brouwerij Halve Maan

Halve Maan case

Over Brouwerij De Halve Maan

In het hart van Brugge ligt Brouwerij De Halve Maan, thuishaven van biermerken zoals Brugse Zot, Straffe Hendrik en Blanche De Bruges. Dit is het verhaal van een Brugse brouwersfamilie die altijd is blijven geloven in authentiek Brugs bier. Net zoals Mabo E&A is De Halve Maan een familiebedrijf. De Halve Maan is één van de snelst groeiende brouwerijen van het land. En groeien betekent ook uitbreiden.

Achtergrond

Met de nood aan uitbreiding kwam de nieuwe bottelarij aanbod. Traditioneel is hier erg veel manueel transport voorzien met counterbalance heftrucks. Brouwerij De Halve Maan zag hier echter een mogelijkheid om een deel van deze processen te automatiseren om op die manier werkkrachten op andere plaatsen te gebruiken, gebruikers fouten te verminderen en de veiligheid te bevorderen. Het proces bestond eruit volle paletten die van de bottelarij kwamen naar een fermentatie ruimte te brengen en deze na de nodige tijd naar een outbound zone te brengen.

Er waren echter wel enkele uitdagingen vooral in de manier waarop de pallets gestapeld waren. Om plaats te besparen worden de pallets in een blockstacking structuur opgeslagen waar de pallets drie hoog op elkaar werden geplaatst in de warme fermentatie ruimte.

Oplossing

Mabo E&A kwam met een oplossing voor deze uitdaging. De Mabo CB1555 de ideale oplossing voor alle blockstacking uitdagingen. Deze AGV kan pallets afzetten tot 5.5m hoog afzetten.

In de blockstacking zone is het onmogelijk om te navigeren op lasernavigatie met reflectoren aangezien de AGV volledig ingesloten is. Daarom is onze Mabo CB voorzien van SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) navigatie en kan de AGV zich dus aan de hand van de omgeving navigeren. Op deze manier kan de AGV zowel in als uit de blockstacking zich vlekkeloos navigeren. Daarnaast bepaald het MABO algoritme waar de paletten geplaatst moeten worden aan de hand van waar de vorige paletten geplaatst zijn of weggenomen. Op deze manier kan steeds efficiënt gebruik gemaakt worden van de plaats.

Resultaat

Door de Mabo AGV CB kan Brouwerij De Halve Maan plaats blijven besparen door in een blockstacking systeem op te slagen. Daarnaast is de veiligheid sterk bevorderd, loonkosten worden gedrukt en het aantal menselijke fouten in dit proces is sterk gedaald.

Dankzij deze ontzorging kan de klant zich focussen op zijn core business: Bier brouwen! Daar gaat het bij Mabo E&A om, de klant opportuniteiten laten zien en hun de mogelijkheid geven om zich te focussen op hun core business.

Brouwerij De Halve Maan vroeg tevens voor een gepersonaliseerd design van hun voertuigen wat het natuurlijk een mooie toevoeging maakt in hun bottelarij. Welkom aan de Zotste en de Strafste Robots!

Conclusie

Brouwerij De Halve Maan had uitdagingen omtrent hun intra-logistiek. Mabo E&A bracht de juiste expertise en advies om hun proces te automatiseren. Het heeft niet alleen de efficiëntie en veiligheid van de faciliteit verbeterd, maar heeft ook een positief effect op het productieproces en de kwaliteit van het eindproduct.

Deze oplossing demonstreert de kracht van AGV-technologie om het traditionele productieproces om te vormen tot een meer geautomatiseerd en productiever proces.